16 Интересни Факти за Осигурувањето

 

Осигурителната сфера е многу поинтересна отколку што мислите. Низ годините, луѓето и компаниите имаат инвестирано многу за да ги осигураат работите кои им се важни. Следниве 16 интересни факти се само доказ за долговечноста и моќта на осигурителната индустрија.

 

 1. Најскапата полиса за осигурување во светот му припаѓа на американскиот режисер Стивен Спилберг, чиј живот е осигуран за 1,2 милијарди долари.

 

 1. Посветеноста на Британците за коцкање е толку силна што „Лојд“ разви специјална полиса за осигурување за работодавецот во случај на отказ од двајца или повеќе вработени кои би ја освоиле националната лотарија. Според оваа полиса, осигурителот ги покрива трошоците за услуги поврзани со ангажирање и обука на вработените.

 

 1. Иако концептот за осигурување потекнува уште од старите цивилизации, првата полиса за осигурување била потпишана во 1347 година, во Џенова, Италија.

 

 1. Дали знаевте дека уште во 1682 година во Лондон, можело да се купи осигурување од пожар? Условите биле следниве: на граѓаните кои поседувале осигурување од пожар, им била дадена метална плоча која морале да ја прикачат на нивниот дом. Ако домот им се запали, без металната плоча нема воопшто да биде изгасен, освен ако оганот не се прошири до соседниот дом кој ја поседува металната плоча.

 

 1. Во 2003 година, Пепси водеше наградна игра каде што можевте да освоите 1 милијарда американски долари. Но, дали знаевте дека брендот платил околу 10 милиони долари за да се осигура дека некој никогаш да не би ја освоил големата награда!

 

 1. Осигурувањето е старо илјадници години. Навистина, првото појавување на осигурување во историјата, наводно, се случило во Кина, пред околу 3000 години.

 

 1. Американската осигурителна историја и претходи на Американската револуција. Можеби не сте чуле за Philadelphia Contributionship, но тоа е најстарата активна компанија за осигурување во Америка, основана во 1752 година од Бенџамин Френклин и други.

 

 1. Во 2010 година, Старбакс потрошил повеќе за здравствено осигурување на своите вработени отколку на кафе.

 

 1. Кога пред 90 години комедиите во кината станувале популарни, луѓето земале полиси за осигурување во случај да умрат од смеа.

 

 1. На астронаутите од Аполо 11 не им понудиле животно осигурување. Наместо тоа, тие оставиле стотици автограмирани постери за нивните семејства да ги продадат ако им се случи нешто.

 

 1. Идејата за GPS долго време не била патентирана затоа што се верувало дека осигурителните компании никогаш нема да дозволат луѓето да возат со уред за навигација.

 

 1. Зборот „осигурување“ датира од средината на 15-от век и се смета дека потекнува од англо-норманскиот збор „enseurer“ (буквално „сигурен“ и „направи“).

 

 1. Французин, Макс Херве-Жорж, има полиса за осигурување што му дозволува да тргува акции врз основа на минатонеделни цени. Овој договор е наречен најглуп договор што некогаш бил потпишан, затоа што може да резултира со тоа Макс да стане сопственик на осигурителната компанија.

 

 1. Иран го елиминираше списокот на чекање за трансплантација на бубрег мотивирајќи ги донаторите преку финансиска компензација и здравствено осигурување.

 

 1. Холандија е единствената земја во светот каде што е задолжително секој да има приватно здравствено осигурување. Премиите не се засноваат на возраста или здравствената состојба, туку на приходот и се во просек 100 € месечно.

 

 1. Хаваи бара од работодавците да плаќаат здравствено осигурување за вработените кои работат 20 часа или повеќе неделно уште од 1975 година.

 

Иако во Евроинс не работиме со славни режисери и немаме специјални полиси во случај на лото добивки, можеме да ви помогнеме да го заштитите она што за вас е најважно и да се чувствувате безбедни во услови на страшни ситуации.

За да можете да го заштитите она што е најважно, контактирајте не денес.

Recommended Posts