Јавен повик за свикување на Годишно собрание на акционерите на ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје за деловната 2020 година – објавен во дневниот весник „Нова Македонија“ден Петок, 19 февруари 2021.

Одлука за свикување на Годишно собрание на акционерите на ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје за деловната 2020 година, донесена од Одборот на директори на ден 18.02.2021 година (заведена под бр.0202-309/10 од 18.02.2021 год.)

Eurohold доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство за преземање на филијалите на Групацијата CEZ во Бугарија

Eurohold доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство за преземање на филијалите на Групацијата CEZ во Бугарија  

Софија, 19 јануари 2021 год. – Eurohold од Бугарија, сопственик на мнозинскиот акционер на една од водечките компании за осигурување во С.Македонија, ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје, доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство од Бугарија за преземање на филијалите на Чешката Компанија за Енергетика на Групацијата CEZ во Бугарија.

На овој начин, Eurohold ги доби сите потребни одобренија од надлежните органи во Бугарија за спроведување на преземањето. Зделката е одобрена од Бугарската Комисија за заштита на конкуренцијата на 29 октомври 2020 година.

Следната фаза во процесот на преземање ќе биде потпишување на договорите за финансирање и трансферот на акциите. Eurohold ќе го финансира преземањето со комбинација на сопствен капитал и позајмен капитал обезбеден од водечките глобални инвестициски банки.

“Добивме одобренија од Бугарските регулаторни органи за антимонополска управа и енергетика, и веќе можеме да пристапиме кон финансирање и реализирање на зделката. Имаме поддршка од глобални инвестициски банки со солидно искуство во обезбедување на финансирање за такви трговски зделки. По завршување на преземањето, нашиот стремеж е да станеме водечки регионален обезбедувач на услуги во осигурувањето и сервисните дејности“, изјави Васил Стефанов, Директор за спојувањa и преземања во Eurohold Бугарија.

Eurohold ќе го стекне бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија преку својата филијала посебно формирана и лоцирана во Холандија – Еastern European Electric Company B.V. (EEEC). Зделката вклучува преземање на вкупно седум филијали на Групацијата CEZ во Бугарија (вклучително и 67% од најголемата електрана за Дистрибуција на CEZ  и најголемиот снабдувач на енергија CEZ Electro од Бугарија), 100% од акциите на најголемиот лиценциран трговец со електрична енергија во Бугарија CEZ Trade како и 100% од CEZ Bulgaria – компанија која ги координира и менаџира сите филијали на Групацијата CEZ во Бугарија.

CEZ е наголем енергетски снабдувач и дистрибутер на електрична енергија во Бугарија, кој опслужува околу 3 милиони клиенти во најнаселениот југозападен дел на земјата, вклучувајќи го и главниот град на Бугарија, Софија. Во 2019 CEZ Бугарија прикажале вкупни приходи и средства од БГН 1.4 милијарди (700 милиони ЕУР). Компанијата има над 3000 вработени во Бугарија.

Со стекнувањето на бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија, Eurohold ќе се фокусира на два главни сектори долгорочно – осигурување и енергетика. Вкупните средства и приходи на холдингот во делот на осигурувањето и енергетиката ќе ја надминат вредноста од БГН 3 милијарди (1.5 милијарди ЕУР), притоа опслужувајќи повеќе од 7 милиони клиенти и вработувајќи над 6000 лица.

Eurohold Bulgaria AD

Eurohold Бугарија е водечка независна деловна групација во регионот на  CEE/SEE/CIS  и најголема јавна холдинг компанија во Бугарија. Работи во полето на осигурување, лизинг, продавање на моторни возила, менаџирање со средства и услуги за инвестирање. Eurohold се котира на BSE и WSE. Eurohold е сопственик на Евроинс Иншуранс Груп (ЕИГ) (Euroins Insurance Group (EIG)), една од најголемите независни групации за осигурување во регионот на CEE/SEE/CIS, која работи во 11 земји и поседува филијали во Бугарија, Романија, С.Македонија, Украина, Грузија, Русија и Белорусија. EIG исто така работи и во Грција и Полска, а има воспоставени бизнис операции во осигурување во Шпанија и Италија. Во моментот Групацијата за осигурување има повеќе од 4 милиони клиенти и над 3000 вработени лица.  

www.eurohold.bg   www.eig.bg

Одлука и Јавен повик за свикување на Годишно собрание на акционерите на ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје за деловната 2019 година, свикано за ден 24.06.2020 година

Јавен повик за Собрание на акционери ЕВРОИНС – објавен во Нова Македониј…

Одлука за свикување на Годишно собрание на акционери за 24.06.2020 – 22….

Променето работно време согласно одлуките за посебен режим на движење

Генерална дирекција и експозитури на Друштвото (освен експозитурите на граничните премини)

од понеделник до петок, од 08:00 часот до 14:30 часот

Експозитура Блаце – од понеделник до недела, 24 часа

Експозитура Табановце – од понеделник до недела, 24 часа

Експозитура Деве Баир – од понеделник до недела, 08:00 часот до 18:00 часот

Влијанието на корона вирусот врз Деловните Субјекти: Предизвици и Решенија

Влијанието на корона вирусот врз Деловните Субјекти: Предизвици и Решенија

 

Во оваа статија ќе разгледаме кои се непосредните ризици со кои се соочуваат компаниите како последица на ширењето на COVID-19 вирусот, какво е нивното влијание врз деловните субјекти, и кои се клучните чекори кои морате да ги преземете да го заштитите Вашиот бизнис.

Три од клучните предизвици за деловните субјекти кои треба да се истакнат се:

  1. Увозот и Извозот: Бизнисите што се потпираат на набавки од земји или организации кои го ограничиле патувањето и увозот и извозот на стока како последица на загриженоста за ширењето на Коронавирусот, би можеле да се најдат себеси под зголемен финансиски притисок како последица на тоа.
  2. Вработувањата: Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат деловните субјекти е самоизолацијата на вработените и како тоа влијае врз секојдневното работење. Дали/треба ли вработените да се изолираат? Како може бизнисот да функционира доколку персоналот мора да работи од дома и/или е болен? Може ли работното време или начинот на работење да се променат за да се задоволат потребите на клиентите?
  3. Социјалното Дистанцирање: Во изминатите две недели, забележително е намалувањето на движењето бидејќи луѓето ги почитуваат државните мерки и ги избегнуваат јавните места и собири. Секторите кои веројатно се најпогодени од „социјалното дистанцирање“ се патувањето, трговијата, спортот и угостителството. Компаниите кои подолго време се во неволја и пред појавата на вирусот, моментално се најранливи, и самата криза може да биде крај на патот за многу компании. 

Па, како би можеле да се справите со горенаведените предизвици кои ги носи новонастанатата кризна состојба? 

 

Ревидирајте ја Вашата Финансиска Состојба

Во овие тешки времиња, од суштинско значење е да се донесат информирани одлуки за вашиот бизнис врз основа на тековната финансиска позиција. 

Во очекување на ограничувања наметнати од владата, вашата способност за трговија преку овој период, плаќањето на заостанатите долгови, платите на вработените или исполнувањето на постојните лизинг или заемски отплати ќе бидат одредени од вашата финансиска позиција. 

Контактирајте го вашиот сметководител за да разговарате за различните опции кои ви се достапни и да направите план за како да ја приспособите вашата деловна активност. 

 

Одржувајте Хигиена во Работниот Простор

Бришете ги сите површини и предмети редовно со средства за дезинфекција. Зошто? Бидејќи допирањето на површините е еден главните начини на кои се шири COVID-19. 

Поставете распрскувачите за триење на рацете на видните места околу работното место. Осигурајте се дека тие се постојано полни. 

Исто така, персоналот и клиентите нека имаат постојан пристап до местата каде што можат да ги измијат рацете со сапун и вода. Зошто? Бидејќи миењето раце го убива вирусот на вашите раце и го спречува ширењето на COVID-19.

 

Размислете за Владини Мерки и Финансиска Помош

Поддршката на економијата во овие кризни времиња е од исклучителна важност. Истражете каква финансиска поддршка или олеснување обезбедува Владата за поддршка на компаниите кои се соочуваат со ризици како последица на ограничувањата поради Коронавирусот.

 

Осигурајте се Дека ќе ги Исполните Договорните Обврски

Каков ефект ќе имаат предизвиците кои ги носи Коронавирусот врз способноста на компанијата да ги исполни своите договори? Размислете како можете да ги исполните Вашите договорни обврски. Дали можете да работи со вашите клиенти непречено и покрај сите предизвици? Дали клиентите ќе се согласат да продолжат да работат со вас?