Како да го Заштите Вашиот Дом од Кондензација

Како да го Заштите Вашиот Дом од Кондензација

 

Кондензацијата на прозорците и sидовите можеби изгледа како безначајна работа, но може да доведе до секакви проблеми во домаќинството, а ако дозволите, може дури да доведе и до здравствени компликации.

Во оваа статија, ќе разгледаме како најдобро да се справите со кондензација на начин преку кој ќе го задржите Вашиот дом без несакана влага, и ќе го зачувате Вашето здравје.

 

Што ја Предизвикува Кондензацијата?

Да не навлегуваме во премногу детали за тоа како се формира кондензацијата. Доволно е да кажеме дека истата се формира кога топлиот воздух ја исполнува ладната површина, и кога воздухот има високо ниво на влажност.

Влагата во домот е проблем за голем број на домаќинства. Покрај временските услови, таа може да се појави и од секојдневните активности како што се туширање, готвење, па дури и дишење. 

Самата кондензацијата е многу повеќе проблем кога времето е променливо, кога домот се грее, и кога прозорците ги држите затворени отколку во летото, бидејќи студените површини предизвикуваат брзо ладење на влажноста на воздухот.

 

Зошто Кондензацијата е Голем Проблем?

Најлошата последица од кондензација се појавува во форма на влага. Сите го знаеме тоа – влагата во еден дом е непривлечна и миризлива, Но, миризбата е најмал проблем што може таа да го предизвика.

Кога ќе започне да се формира мувла на sидовите, таваните и мебелот, започнува нивна деградација. Ако не се справите со неа веднаш, таа може да доведе до екстремни трошоци за да го замените оштетениот мебел и ѕидови.

Плус, во најлош случај, таа може да влијае на вашето здравје. Влагата дома е лоша за кожата, синусите, предизвикува кашлање и го отежнува дишењето.

 

Како да се Справите со Кондензацијата?

Ако откриете каде најчесто се собираат капки од кондензација, има неколку чекори што можете да ги преземете како краткорочно решение. 

Ако се појави кондензацијата на прозорците или sидовите, постелете крпа надолу, а потоа користете правосмукалка за да ја извадите водата. Вратата од бањата нека биде затворена кога се туширате. Бањите се секогаш подобро изградени за справување со влагата, а затворањето на вратата ја спречува пареата да се шири во остатокот од домот.

Ако постојано се собира многу кондензација на едно место, може да купите и дехидрификатор, но внимавајте да не го исушите воздухот премногу и да не ви троши премногу енергија.

Како и за многу работи, превенцијата е подобро решение против кондензацијата. Осигурајте се дека вентилацијата и изолацијата на вашиот дом е добро направена. Одржувајте го домот добро проветрен.

Отворајте ги прозорците, со тоа ја подобрувате вентилацијата на просторот и вашето здравје. Отворете ги кога готвите, користете сушалка за алишта, или кога ја отварате машината за миење садови. Реорганизирајте го вашиот дом за подобра циркулација на воздухот.  Мебелот нека биде оддалечен најмалку 5 см од sидовите. Ако сте во можност, разгледајте ја и опцијата за системи за вентилација преку кои постојано ќе го снабдувате вашиот дом со свеж воздух.

Добро изолираниот дом ќе биде рамномерно загреан, што помага да се спречи кондензацијата. Добро изолираните sидови ќе спречат да се достигне температура која формира кондензација во Вашиот дом. 

 

Вашиот дом е многу повеќе од цигли и малтер. Од ЕВРОИНС знаеме што го прави домот посебен, и знаеме како да ви помогнеме да се погрижите за истиот. Затоа, нашиот ОДЛИЧЕН 7 пакет за осигурување на станбен објект или куќа е совршената опција за Вашето семејство.