5 најголеми ризици во деловното патување денес

 

Како осигурителна компанија, ние постојано ги анализираме макроекономските трендови, политиките, и податоците како во земјава така и пошироко. 

Преку истражување во многу области, формираме политичка и економска слика за државите, при што ги информираме нашите клиенти за постојните нови ризици со кои тие можат да се сретнат додека се на деловен пат во определена земја.   

Следуваат пет видови на модерни ризици за кои морате да бидете свесни следниот пат кога одите на службен пат.

 

1. Протекционизам

Големите сили постојано превземаат чекори кон протекционизам, оддалечувајќи се од по глобализираните трговски пазари. Ова беше највидливо во неизвесностите меѓу Велика Британија и Европската унија во последните неколку години. Трговските спорови стануваат се повеќе предмет на политика, а тој тренд ќе продолжи сигурно и во наредните неколку години. 

 

2. Турбулентни Транзиции

Државните идентитети продолжуваат да растат како влијателен фактор во многу политички сфери, при што луѓето, па и бизнисите, сè повеќе покажуваат склоност да фаворизираат политичките партии и движења поврзани со одредена државен елемент, религија, раса или друг фактор со кој можат да се идентификуваат. 

На пример, Американскиот претседател Доналд Трамп ја редовно ја користи политиката на државен идентитет, а истата е главно заснована на ефектите од имиграцијата врз трговијата, нешто што веројатно ќе продолжи и во текот на кампањата за Претседателски Избори и оваа година.

 

3. Економски Рецесии

Има една поговорка која вели дека „Кога Америка ќе кивне, Светот настинува“. Ова не може да биде поточно, особено кога станува збор за економијата и глобалните бизнис пазари. 

Потенцијалната рецесија во Американската економија, како и слабиот раст на развиените земји, поткрепено со црвените знамиња како што е Брегзит претставуваат значаен ризик за било која компанија која сака да оперира на глобално ниво.

 

4. Болести

За жал, ова не може да биде повистинито, особено со појавата на Коронавирусот и епидемијата која се рашири низ цел свет. Многу од државите како и компаниите веќе го забранија патувањето во странство. 

На пример, огромна корпорација како Нестле објави дека им забранува на своите 291,000 вработени било какво патување до средината на Март! Исто така, Луфтханза и Еир Франс им понудија неплатен одмор на своите вработени и паузи само за да го намалат ризикот од контаминација со опасниот вирус. А да не заборавиме дека и голем број од авиокомпаниите исто така ги откажаа дестинациите до ризичните подрачја како Кина, Јужна Кореја, и Италија. 

 

5. Политичко Насилство

Насловите и снимките од социјалните медиуми се прилика да видиме како протестите, немирите, тероризмот, војната и другите настани можат да создадат катастрофални загуби, не само за човештвото како целост, туку и за економијата. Нестабилноста во некои земји може да го направи деловното патување и престојот невозможни.

Доколку е потребно да одите на службен пат, треба да бидете сигурни дека сте заштитени во случај на ризик од непланирани ситуации во странство. Со нашите полиси за патничко осигурување, можете помирно да се концентрирате на работата, наместо да размислувате на последиците од некои од горенаведените ризици. 

Recommended Posts