Јавен повик свикување на Вонредно собрание на акционерите на ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје во 2023 година

Известување за технички проблем со фиксна телефонија на Евроинс Осигурување – Генерална дирекција

Почитувани клиенти, Поради технички проблеми со фиксната телефонија на Евроинс Осигурување во Генералната дирекција, Ве известуваме дека телефонската централа привремено не работи. За Вашите потреби може да не контактирате на следните телефони:

 • Продажба 075/ 318 357;  078/ 331 539
 • Штети 02/ 55 11 563; 076/ 431 980; 075/ 318 775
 • Сметководство и Финансии 076/ 426 931; 071/ 359 018
 • Наплата 075/ 318 616
 • Технички секретар 02/ 32 28 904; 075/ 304 196

Со почит, Евроинс Осигурување АД Скопје

Eurohold доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство за преземање на филијалите на Групацијата CEZ во Бугарија

Eurohold доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство за преземање на филијалите на Групацијата CEZ во Бугарија  

Софија, 19 јануари 2021 год. – Eurohold од Бугарија, сопственик на мнозинскиот акционер на една од водечките компании за осигурување во С.Македонија, ЕВРОИНС ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје, доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство од Бугарија за преземање на филијалите на Чешката Компанија за Енергетика на Групацијата CEZ во Бугарија.

На овој начин, Eurohold ги доби сите потребни одобренија од надлежните органи во Бугарија за спроведување на преземањето. Зделката е одобрена од Бугарската Комисија за заштита на конкуренцијата на 29 октомври 2020 година.

Следната фаза во процесот на преземање ќе биде потпишување на договорите за финансирање и трансферот на акциите. Eurohold ќе го финансира преземањето со комбинација на сопствен капитал и позајмен капитал обезбеден од водечките глобални инвестициски банки.

“Добивме одобренија од Бугарските регулаторни органи за антимонополска управа и енергетика, и веќе можеме да пристапиме кон финансирање и реализирање на зделката. Имаме поддршка од глобални инвестициски банки со солидно искуство во обезбедување на финансирање за такви трговски зделки. По завршување на преземањето, нашиот стремеж е да станеме водечки регионален обезбедувач на услуги во осигурувањето и сервисните дејности“, изјави Васил Стефанов, Директор за спојувањa и преземања во Eurohold Бугарија.

Eurohold ќе го стекне бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија преку својата филијала посебно формирана и лоцирана во Холандија – Еastern European Electric Company B.V. (EEEC). Зделката вклучува преземање на вкупно седум филијали на Групацијата CEZ во Бугарија (вклучително и 67% од најголемата електрана за Дистрибуција на CEZ  и најголемиот снабдувач на енергија CEZ Electro од Бугарија), 100% од акциите на најголемиот лиценциран трговец со електрична енергија во Бугарија CEZ Trade како и 100% од CEZ Bulgaria – компанија која ги координира и менаџира сите филијали на Групацијата CEZ во Бугарија.

CEZ е наголем енергетски снабдувач и дистрибутер на електрична енергија во Бугарија, кој опслужува околу 3 милиони клиенти во најнаселениот југозападен дел на земјата, вклучувајќи го и главниот град на Бугарија, Софија. Во 2019 CEZ Бугарија прикажале вкупни приходи и средства од БГН 1.4 милијарди (700 милиони ЕУР). Компанијата има над 3000 вработени во Бугарија.

Со стекнувањето на бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија, Eurohold ќе се фокусира на два главни сектори долгорочно – осигурување и енергетика. Вкупните средства и приходи на холдингот во делот на осигурувањето и енергетиката ќе ја надминат вредноста од БГН 3 милијарди (1.5 милијарди ЕУР), притоа опслужувајќи повеќе од 7 милиони клиенти и вработувајќи над 6000 лица.

Eurohold Bulgaria AD

Eurohold Бугарија е водечка независна деловна групација во регионот на  CEE/SEE/CIS  и најголема јавна холдинг компанија во Бугарија. Работи во полето на осигурување, лизинг, продавање на моторни возила, менаџирање со средства и услуги за инвестирање. Eurohold се котира на BSE и WSE. Eurohold е сопственик на Евроинс Иншуранс Груп (ЕИГ) (Euroins Insurance Group (EIG)), една од најголемите независни групации за осигурување во регионот на CEE/SEE/CIS, која работи во 11 земји и поседува филијали во Бугарија, Романија, С.Македонија, Украина, Грузија, Русија и Белорусија. EIG исто така работи и во Грција и Полска, а има воспоставени бизнис операции во осигурување во Шпанија и Италија. Во моментот Групацијата за осигурување има повеќе од 4 милиони клиенти и над 3000 вработени лица.  

www.eurohold.bg   www.eig.bg

Влијанието на корона вирусот врз Деловните Субјекти: Предизвици и Решенија

Влијанието на корона вирусот врз Деловните Субјекти: Предизвици и Решенија

 

Во оваа статија ќе разгледаме кои се непосредните ризици со кои се соочуваат компаниите како последица на ширењето на COVID-19 вирусот, какво е нивното влијание врз деловните субјекти, и кои се клучните чекори кои морате да ги преземете да го заштитите Вашиот бизнис.

Три од клучните предизвици за деловните субјекти кои треба да се истакнат се:

 1. Увозот и Извозот: Бизнисите што се потпираат на набавки од земји или организации кои го ограничиле патувањето и увозот и извозот на стока како последица на загриженоста за ширењето на Коронавирусот, би можеле да се најдат себеси под зголемен финансиски притисок како последица на тоа.
 2. Вработувањата: Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат деловните субјекти е самоизолацијата на вработените и како тоа влијае врз секојдневното работење. Дали/треба ли вработените да се изолираат? Како може бизнисот да функционира доколку персоналот мора да работи од дома и/или е болен? Може ли работното време или начинот на работење да се променат за да се задоволат потребите на клиентите?
 3. Социјалното Дистанцирање: Во изминатите две недели, забележително е намалувањето на движењето бидејќи луѓето ги почитуваат државните мерки и ги избегнуваат јавните места и собири. Секторите кои веројатно се најпогодени од „социјалното дистанцирање“ се патувањето, трговијата, спортот и угостителството. Компаниите кои подолго време се во неволја и пред појавата на вирусот, моментално се најранливи, и самата криза може да биде крај на патот за многу компании. 

Па, како би можеле да се справите со горенаведените предизвици кои ги носи новонастанатата кризна состојба? 

 

Ревидирајте ја Вашата Финансиска Состојба

Во овие тешки времиња, од суштинско значење е да се донесат информирани одлуки за вашиот бизнис врз основа на тековната финансиска позиција. 

Во очекување на ограничувања наметнати од владата, вашата способност за трговија преку овој период, плаќањето на заостанатите долгови, платите на вработените или исполнувањето на постојните лизинг или заемски отплати ќе бидат одредени од вашата финансиска позиција. 

Контактирајте го вашиот сметководител за да разговарате за различните опции кои ви се достапни и да направите план за како да ја приспособите вашата деловна активност. 

 

Одржувајте Хигиена во Работниот Простор

Бришете ги сите површини и предмети редовно со средства за дезинфекција. Зошто? Бидејќи допирањето на површините е еден главните начини на кои се шири COVID-19. 

Поставете распрскувачите за триење на рацете на видните места околу работното место. Осигурајте се дека тие се постојано полни. 

Исто така, персоналот и клиентите нека имаат постојан пристап до местата каде што можат да ги измијат рацете со сапун и вода. Зошто? Бидејќи миењето раце го убива вирусот на вашите раце и го спречува ширењето на COVID-19.

 

Размислете за Владини Мерки и Финансиска Помош

Поддршката на економијата во овие кризни времиња е од исклучителна важност. Истражете каква финансиска поддршка или олеснување обезбедува Владата за поддршка на компаниите кои се соочуваат со ризици како последица на ограничувањата поради Коронавирусот.

 

Осигурајте се Дека ќе ги Исполните Договорните Обврски

Каков ефект ќе имаат предизвиците кои ги носи Коронавирусот врз способноста на компанијата да ги исполни своите договори? Размислете како можете да ги исполните Вашите договорни обврски. Дали можете да работи со вашите клиенти непречено и покрај сите предизвици? Дали клиентите ќе се согласат да продолжат да работат со вас?

 

ОСТАНЕТЕ ДОМА! Насоки за Домаќинства со Можна Инфекција од Коронавирусот (COVID-19)

ОСТАНЕТЕ ДОМА! Насоки за Домаќинства со Можна Инфекција од Коронавирусот (COVID-19)

 

Во периодот кој следи, од исклучителна важност е да ги почитувате препораките на СЗО и мерките на Министерството за Здравство, без разлика дали ги чувствувате симптомите на коронавирусот, или не. 

Овие насоки се наменети за:

 

 • Лица со можни симптоми кои можат да бидат предизвикани од коронавирусот, а не бараат болничко лекување, 
 • Лица кои мора да останат дома сè додека не бидат во добра состојба
 • Лица кои живеат со некој кој покажува симптоми што можат да бидат предизвикани од коронавирусот.

 

Главните препораки кои овие лица мора да ги почитуваат се:

 • Ако живеете сами и покажувате симптоми на корона вирус COVID-19, колку и да се симптомите благи, останете дома 7 дена од кога започнале вашите симптоми. 
 • Aко живеете со други и вие или еден од луѓето до вас имате симптоми на коронавирусот, тогаш сите членови на домаќинството мора да останат дома и да не ја напуштаат куќата 14 дена. 14-дневниот период започнува од денот кога првиот човек во куќата се разболел.
 • Многу веројатно е дека луѓето кои живеат во домаќинството ќе се заразат едни со други или веќе ќе бидат заразени. Морате да останете дома 14 дена и тоа во голема мерка ќе го намали вкупното количество на инфекција што домаќинството може да го пренесе на другите членови во семејството. 
 • Секој во домаќинството што почнува да покажува симптоми, треба да остане дома во самоизолација 7 дена од кога се појавиле симптомите, без оглед на тоа во кој ден од првичниот период на изолација од 14 дена се појавиле истите. 
 • Ако можете, преместете ги ранливите лица (постарите лица и оние со хронични здравствени состојби) надвор од домот во посебна просторија, за да останете со остатокот од семејството за време на периодот на изолација на домот. Ако не можете да ги оддалечите ранливите лица надвор од вашиот дом, држете се подалеку од нив колку што е можно повеќе.
 • Ако имате симптоми на коронавирус: Не одете директно на лекар, во аптека или во болница; Тестирајте се за коронавирус и ако е потребно останете во вашиот дом; Замолете го вашиот работодавец или пријателите да ви помогнат да ги добиете сите потребни намирници за да останете дома.
 • Редовно мијте ги рацете со времетраење од миминум 20 секунди, секој пат користејќи сапун и вода или користете санитарно средство за раце.
 • Немојте никако да го допирате лицето

Ако сметате дека не можете да се справите со симптомите дома, или вашата состојба се влошува, или вашите симптоми не се подобрат по неколку дена, тогаш јаветe се на регионалниот Центар за Јавно Здравје, или на службата „Ало Докторе“:

 • ЦЈЗ Битола 071 261 330 
 • ЦЈЗ Велес 071 219 278 
 • ПЕ Гевгелија 078 545 444 
 • ЦЈЗ Кочани 071 373 913 
 • ЦЈЗ Куманово 070 215 851 
 • ЦЈЗ Охрид 070 723 029 
 • ЦЈЗ Прилеп 076 475 747 
 • ЦЈЗ Скопје 071 289 614 
 • ЦЈЗ Струмица 072 235 543 
 • ЦЈЗ Тетово 075 240 464 
 • ПЕ Гостивар 076 365 161 
 • ЦЈЗ Штип 078 365 613 
 • ИЈЗ Скопје 078 387 194 
 • ЗД “Ало докторе” 02/15 123

5 најголеми ризици во деловното патување денес

5 најголеми ризици во деловното патување денес

 

Како осигурителна компанија, ние постојано ги анализираме макроекономските трендови, политиките, и податоците како во земјава така и пошироко. 

Преку истражување во многу области, формираме политичка и економска слика за државите, при што ги информираме нашите клиенти за постојните нови ризици со кои тие можат да се сретнат додека се на деловен пат во определена земја.   

Следуваат пет видови на модерни ризици за кои морате да бидете свесни следниот пат кога одите на службен пат.

 

1. Протекционизам

Големите сили постојано превземаат чекори кон протекционизам, оддалечувајќи се од по глобализираните трговски пазари. Ова беше највидливо во неизвесностите меѓу Велика Британија и Европската унија во последните неколку години. Трговските спорови стануваат се повеќе предмет на политика, а тој тренд ќе продолжи сигурно и во наредните неколку години. 

 

2. Турбулентни Транзиции

Државните идентитети продолжуваат да растат како влијателен фактор во многу политички сфери, при што луѓето, па и бизнисите, сè повеќе покажуваат склоност да фаворизираат политичките партии и движења поврзани со одредена државен елемент, религија, раса или друг фактор со кој можат да се идентификуваат. 

На пример, Американскиот претседател Доналд Трамп ја редовно ја користи политиката на државен идентитет, а истата е главно заснована на ефектите од имиграцијата врз трговијата, нешто што веројатно ќе продолжи и во текот на кампањата за Претседателски Избори и оваа година.

 

3. Економски Рецесии

Има една поговорка која вели дека „Кога Америка ќе кивне, Светот настинува“. Ова не може да биде поточно, особено кога станува збор за економијата и глобалните бизнис пазари. 

Потенцијалната рецесија во Американската економија, како и слабиот раст на развиените земји, поткрепено со црвените знамиња како што е Брегзит претставуваат значаен ризик за било која компанија која сака да оперира на глобално ниво.

 

4. Болести

За жал, ова не може да биде повистинито, особено со појавата на Коронавирусот и епидемијата која се рашири низ цел свет. Многу од државите како и компаниите веќе го забранија патувањето во странство. 

На пример, огромна корпорација како Нестле објави дека им забранува на своите 291,000 вработени било какво патување до средината на Март! Исто така, Луфтханза и Еир Франс им понудија неплатен одмор на своите вработени и паузи само за да го намалат ризикот од контаминација со опасниот вирус. А да не заборавиме дека и голем број од авиокомпаниите исто така ги откажаа дестинациите до ризичните подрачја како Кина, Јужна Кореја, и Италија. 

 

5. Политичко Насилство

Насловите и снимките од социјалните медиуми се прилика да видиме како протестите, немирите, тероризмот, војната и другите настани можат да создадат катастрофални загуби, не само за човештвото како целост, туку и за економијата. Нестабилноста во некои земји може да го направи деловното патување и престојот невозможни.

Доколку е потребно да одите на службен пат, треба да бидете сигурни дека сте заштитени во случај на ризик од непланирани ситуации во странство. Со нашите полиси за патничко осигурување, можете помирно да се концентрирате на работата, наместо да размислувате на последиците од некои од горенаведените ризици.